apiarium-jo-reggelt-mez

Tévhitek a mézről!


A méz kristályosodásáról ( cukrosodásáról ) sokan azt gondolják, hogy az a méhész turpisságának a következménye, talán kristálycukrot keverhetett a mézbe. Ha jobban belegondolnak a háziasszonyok, akkor maguktól is rájönnek arra, hogy a méz kristályosodásának más lehet az oka, mert ha az előbbi dologtól kristályosodna meg a méz, akkor a befőttek levének is meg kellene kristályosodni, mert azt kristálycukor feloldásával készítik.

A méz kristályosodása természetes folyamat. Ez annak a következménye, hogy a méz szoba hőmérsékleten egy túltelített oldatként viselkedik, amelyben az oldószer a víz csak 18%-ban van jelen, a többi része főleg egyszerű cukrokból áll. Ezek közül a szőlőcukornak nagyon rossz az oldékonysága, ami azt jelenti, hogy szoba hőmérsékleten hamar kiválik az oldatból. A méz a leggyorsabban 15 C-os hőmérsékleten kristályosodik meg. Ezen hőmérséklet fölött és alatt a méz kristályosodása sokkal lassúbb. A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, amely során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. A kristályos mézet maximum 1 órás 42 C-os vízfürdőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani, de ezt követően ismét bekristályosodhat.

Gyorsan kristályosodó mézek közé tartozik a repceméz ( 2-3 nap ) , vegyes virágméz , napraforgóméz . Lassan kristályosodó mézek közé  az akácméz , bükkönyméz , vaddohányméz és az édesharmat mézek többsége .

 

apiarium-jo-reggelt-mez