Rólunk


Először is szeretnénk megköszönni , hogy megtisztel minket  és meglátogatja weboldalunkat!

Engedje meg hogy bemutatkozzam : Márta Tamás , 40 éves gyakorló méhész vagyok .

A méhek és a méz iránti szeretetemet és rajongásomat gyerekkoromban dédpapám méhészetében alapoztam meg …….

 

1950-es években Dédszüleim kasos méhészkedésbe kezdtek (később kaptáras rendszerre tértek át), Ipacsfa nevű településen , amely Baranya megyében a Harkányi termálfürdőtől 6 km-re található . Dédszüleim főállásban a Harkányi Ilona gyógyfürdőben dolgoztak ( A reformkori fürdőházat Batthyány Kázmér építette 1843-1844-ben .  Sajnos 1960 körül az egész épületet lebontották ! )

dedmama-dedpapa-1949-min                                                                                                      Dédszüleim a Harkányi gyógyfürdőben 1949.

 

1957-töl  Hunor Rakodó kaptár típusban folytatták a méhészkedést .

dedpapa-dedmama-meheszkedes-kozbe-1957-rakodokaptarakkal-min                                                                                                       Dédszülők méhészkedés közben ( Ipacsfa 1957 )

1960-as években 100-120 méh családszámmal mézet , propoliszt  és virágport termeltek . A megtermelt mézet , propoliszt és a szárított virágpor egy részét  palackozva , lecsomagolva a Harkányi piacon értékesítették  . Ahogy telt az idő , növekedtek a méhcsalád számok és növekedett a megtermelt méz mennyisége is , így került  az értékesítési körbe az állami  mézfelvásárló  , amely hordós kiszerelésben megvásárolta a többletet .

1980-as években Nagyszüleim   is besegítettek a méhészkedésben.

Szüleim 1980-as évek végén pár méhcsaláddal kezdték el a méhészkedést , a nagyszülők és rokonok segítségében bízva .  1990-es években Szüleim főállás mellett 65-70  méh családszámmal dolgoztak . Testvérem és én pörgetésben , keret drótozásban és műlépezésben segédkeztünk . 1995-ben leszereltem a katonai szolgálatból és ezután  kezdtem meg az intenzív tevékenységemet a családi méhészetünkben . Apámmal 1995-ben kezdtünk bele az első Méhes konténerünk építésébe , Apám a famunkálatokat végezte , míg én a fém munkálatokban vettem részt .

                                                                                                                                Méhes konténer 1996

2005- ben  elkerültem otthonról , ekkor költöztem a Szigetközbe , jelenleg Győr-Moson-Sopron megyében , Kimle településen élek , és méhészkedem a párommal .

2012-óta vagyok főállású méhész .

2014-es évben beiratkoztam a Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző  Iskola által szervezett Méhész tanfolyamra  .

2015 -ös évben Mosonmagyaróváron a Széchenyi István Egyetemen sikeres Méhész vizsgát tettem .

2016 Januárjában beválasztottak a Országos  Magyar Méhészeti Egyesület ( OMME ) Mosonmagyaróvári szervezet elnökségi tagjai közé . Titkár  lettem 🙂

2016 Márciusától méhegészségügyi felelősként tevékenykedem a környező településeken .

 


2016.November.